Kandungan Jurnal Kandungan Jurnal

Kembali ke Halaman Penuh

 

Limau Madu Tawan Jeli
Oleh RAHANA MOHD DAHARI
 
Limau Madu
Mustapa Mohamed (tengah) bersama Ketua Pengarah Pertanian, Roseley Khalid (kanan) meninjau ladang limau madu di Kampung Legeh, Ayer Lanas, Jeli, baru-baru ini.
- Gambar ROSNI MASRI


JELI 25 Mei - Tanah lazimnya dikaitkan dengan simbol kekayaan tetapi ianya tidak akan memberi sebarang nilai jika terbiar begitu sahaja, malah pemiliknya tetap berada dalam lingkaran kemiskinan. Justeru usaha memulihkan tanah terbiar sentiasa diberi penekanan pihak berkuasa bagi membantu membangunkan kehidupan seseorang individu atau kelompok masyarakat.

Ia diharap agar taraf kehidupan mereka dapat ditingkatkan dengan bertambahnya pendapatan yang lebih terjamin dan berterusan daripada pelbagai punca.

Kampung Legeh di Jeli merupakan salah satu contoh tanah terbiar dan 50 hektar daripadanya dikenal pasti oleh Jabatan Pertanian sesuai untuk tanaman limau madu.

Setelah berjaya meyakinkan penduduk setempat, seramai 38 peserta yang merupakan penoreh getah sepenuh masa menyertai projek tanaman berkelompok di bekas tanah sawah yang ditinggalkan kira-kira 20 tahun lalu. Projek yang digerakkan di bawah Program Khas Pembangunan Pertanian Parlimen Jeli yang dipengerusikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed itu dimulakan pada tahun 2005. Sehingga kini, tiga fasa tanaman telah dibangunkan melibatkan keluasan 30.4 hektar dengan keseluruhan tanaman berjumlah 8,208 pokok.

Menurut Penolong Pegawai Pertanian Jeli, Mat Hussein Jusoh, selepas empat tahun, semua pokok tersebut boleh dituai untuk tujuan pasaran pada penghujung tahun depan.

''Mengikut jangkaan, hasil pertama akan dikeluarkan pada akhir tahun 2009 dengan tuaian sebanyak 8 tan metrik bagi satu hektar. Tuaian akan dilakukan sebanyak dua kali setahun dengan harga RM2,000 setan.

Halaman: 1  2